Veilig en snel data versturen via satellieten

Wie

TNO werkt samen met Nederlandse bedrijven in de optomechatronica, FSO Instruments (VDL, DEMCON, Nedinsco and Hyperion Technologies) en ruimtevaartbedrijven zoals Airbus Defence & Space

Duur

In 2019 waren de eerste testen met de stabiliteit van de laserstraal tussen twee grondterminals. Binnen een paar jaar zullen naar verwachting de eerste commerciële orders voor serieproductie van de lasercommunicatie apparatuur worden gerealiseerd. Het doel is om in een nieuwe Hightech waardeketen te realiseren die de serieproductie doet.

Vervolg

Werken met ketenpartijen aan het verwerven van het benodigde budget en verder uitbouwen toekomstige product markt combinaties.

Budget

Voor de komende vijf jaar is 170 miljoen euro nodig, dit gaat over technologie-ontwikkeling, innovatie en overbruggen ‘valley of death’.

TNO Space & Scientific Instrumentationmaakt veilige breedbandconnectiviteit mogelijk die de groeiende vraag naar data ondersteunt. Nederland en Europa varen er wel bij: het zal bedrijven in staat stellen nieuwe producten en business te realiseren en hun concurrentiepositie te verbeteren.

De opkomst van Internet of Things, zelfrijdende auto’s of bijvoorbeeld digitale oplossingen ‘op afstand’ in

de zorg: de uitwisseling van data neemt de komende jaren explosief toe en dat moet veilig gebeuren. TNO werkt daarom aan de ontwikkeling van technologieën voor laser satellietcommunicatie, die grotere hoeveelheden data sneller en veiliger kan versturen. “Wij ontwikkelen samen met bedrijven optische subsystemen (zoals geavanceerde optomechatronica) en lasercommunicatieterminals voor op de grond, in de lucht, op zee en in de ruimte”, zegt senior business developer Niel Truyens van TNO.

Voorbeelden

Door de extreme smalle laserbundel is lasercommunicatie erg moeilijk te onderscheppen, af te luisteren of te verstoren, vertelt Truyens. “TNO ontwikkelt technologie waarbij netwerken van honderden satellieten over duizenden kilometers data tussen elkaar uitwisselen en met gebruikers op de grond. De datalinks zijn supersnel en zeer veilig. Nieuwe constellaties van dergelijke satellieten met laserlinks ertussen kunnen de dataverbindingen naar iedere plek op de wereld transporteren. We kunnen bijvoorbeeld data beveiligen met encryptiesleutels op basis van quantum-technologie. Je kunt vanuit een satelliet een quantumsleutel naar zowel een kantoor in Amsterdam als New York versturen. Daarna zorgt de sleutel ervoor dat het netwerk over de grond tussen deze twee steden veilig is.”

“TNO helpt bedrijven bij research en innovatie om de benodigde nieuwe systemen te realiseren. We ontwerpen bijvoorbeeld deze systemen en bouwen demo-modellen en prototypes om de technologische haar-baarheid aan te tonen. We hebben al uitgerekend: het kan de Nederlandse Hightech en Space industrie een business perspectief van vijf miljard euro opleveren.”

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Probleem

De uitwisseling van data groeit het komende decennium exponentieel. De huidige infrastructuur voor communicatie met radiofrequenties loopt tegen z’n grenzen aan, is te detecteren, af te tappen en te verstoren. De kans op schaarste aan beschikbare communicatie bandbreedte neemt toe.

TO2-oplossing

TNO werkt aan lasersatellietcommunicatie, dat via lasersignalen gebruik maakt van satellieten om informatie te verzenden tussen optische communicatieterminals op de grond, in de lucht, op zee en in de ruimte.

Impact

De lasers maken grotere gegevensoverdracht mogelijk, zijn beter te beveiligen en zeer moeilijk te detecteren. Financiële instellingen kunnen veilig hun bankverkeer afhandelen en telecombedrijven verwerken zo grotere hoeveelheden data. Verder kunnen mobiele operaties door defensie (bijvoorbeeld in vliegtuigen) veilig communiceren. Deze baanbrekende techniek die TNO samen met de Nederlandse hightechindustrie, eindgebruikers en diverse internationale partijen op de markt wil zetten, versterkt de Nederlandse positie in het internationale speelveld en levert hoogwaardige werkgelegenheid in de hightechindustrie.