Licht als wapen

Wie

TNO samen met Defensie en NLR.

Duur

Start 2014, verlenging 2020- 2024.

Vervolg

Het ontwikkelen van een volledig Europees laserwapen en de Nederlandse krijgsmacht adviseren en ondersteunen bij invoeren van laserwapens in haar arsenaal.

Budget

De komende vier jaar: 2 miljoen euro.

Het verhaal gaat dat Archimedes met een zonnespiegel een vijandig schip op zee in brand zette. Hoe dan ook, het idee achter deze techniek is al heel oud”, vertelt Federica Valente, Business Development Manager Protection, Munition and Weapons bij TNO. “High energy laserwapens die laserstralen via telescooplenzen en spiegels snel op een bepaald punt brengen, zijn de laatste jaren interessanter geworden voor de krijgsmacht en daarmee voor TNO. De industriële wereld gebruikt laserstralen om door staal te snijden, vandaaruit ontstond de techniek om laserstralen met een hoge temperatuur en scherpe focus vijandige voorwerpen als drones uit de lucht te laten halen.”

Kleine spiegeltjes

Een straal kan van een paar meter tot kilometers ver reiken, maar de kracht neemt af. Het vermogen van de straal bij de start van de lancering en de afstand tot het doel zijn bepalend voor het effect. Door de technologie die TNO ontwikkelt, is het mogelijk om de verstoring van de laserstraal in de atmosfeer continu te corrigeren. Federica: “Vooral de atmosfeer is van invloed op de werking van de straal. Wind, regen of vocht in de lucht verstoren het effect. Druppels breken de kracht van de laserstraal, ze werken als spiegeltjes die het licht verstrooien.”

Regelmatig testen de ontwikkelaars van TNO de werking van het laserwapen en evalueren de modellen. Federica: “Elke drie maanden gaan we een paar weken de bunker van TNO in. Die is aangepast aan het hoge vermogen van de laser van dertig kilowatt. Er kan zelfs een pantserwagen de bunker in om als doel te fungeren.”Defensie vroeg TNO en NLR in 2014 om kennis op te bouwen voor de toekomstige (mogelijke) aanschaf van laserwapens. Federica: “Amerika en Duitsland waren toen de enige spelers in deze markt. Met de jaren groeiden onze kennis en expertise. Nu we de techniek snappen, werkt TNO mee aan de ontwikkeling van laserwapens in Europese consortia. Ons sterkste punt is dat we kennis vanuit verschillende domeinen zoals wapeneffectiviteit, atmosferische propagatie, sensoren en optica combineren met de unieke advanced optics-technologie.”

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Probleem

Het aantal ongewenste drones neemt toe, niet alleen onder particulieren. Steeds meer krijgsmachten en staatloze groeperingen zetten drones in als wapen. Drones worden steeds kleiner, kunnen langer en volledig autonoom vliegen zelfs in formatie met grote aantallen. Het maakt de bestrijding van ongewenste drones lastiger.

TO2-oplossing

TNO ontwikkelt, in samenwerking met NLR, verdedigingswapens tegen drones op basis van high energy laserstralen. Dit zijn wapens die ook tegen andere doelen zoals vijandige munitie en raketten zijn in te zetten.

Impact

De droneverdedigingswapens van TNO en NLR maken de Nederlandse krijgsmacht weerbaarder tegen drones en op termijn andere dreigingen. Bovendien kan Nederland met de techniek van high energy laser, zogenaamde optica, een internationale speler worden.