Spot, de mechanische speurder

Wie

TNO en Boston Dynamics.

Looptijd

De robot is ontwikkeld door het Amerikaanse Boston Dynamics en TNO ontwikkelt sinds september 2020 de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van deze robot door.

Vervolg

Over een jaar of drie moet er een versie zijn die van Spot een bruikbare speurder maakt voor ‘echt werk’ in het veld, zoals de inspectie van chemische installaties.

Budget

1 miljoen per jaar. Kosten van 1 Spot: 75000 dollar.

Even voorstellen: Spot. Inspecteur en speurder ineen. Maar niet van vlees en bloed: Spot is een robot op vier poten. TNO breidt de mogelijkheden uit met als doel: een robot die straks zonder hulp omgevingen kan inspecteren die voor mensen gevaarlijk zijn.

Wie filmpjes ziet van Spot (YouTube, zoek op ‘Spot robothond’), zal wellicht lachen om de houterige en tegelijkertijd zeer waarheidsgetrouwe bewegingen. Maar deze robot is niet alleen aandoenlijk, hij kan van onschatbare waarde zijn voor politie, Defensie en de chemische en petrochemische industrie. 

Gevaarlijk werk

Stel je de volgende omgeving voor: een gigantische productielocatie met grote tanks. De inhoud van die tanks? Chemische substanties die niet alleen giftig zijn, maar ook licht ontvlambaar. Een lek of een te hoge druk kan catastrofale gevolgen hebben. Continue en nauwkeurige inspecties zijn essentieel. Momenteel voeren mensen die inspecties nog uit. Dat is gevaarlijk werk. Er bestaat namelijk altijd een risico dat er giftige gassen vrijkomen of dat er een explosie plaatsvindt. Goed nieuws voor deze inspecteurs: in de toekomst kan een robot dit werk overnemen.

TNO werkt hard aan de doorontwikkeling van de robot. Doel: een autonome robot die zonder enig risico voor mens en (echt) dier een potentieel gevaarlijk drugslab inspecteert, een rampplek inspecteert of patrouilleert bij het Koninklijk paleis. Met 360 graden zicht  vanuit een camera en microfoon ziet en hoort Spot wat er om hem heen gebeurt. Omdat hij straks voorzien is van de laatste snufjes op het vlak van kunstmatige intelligentie, kan hij straks zelfstandig zijn werk doen. Een autonome robot dus: hier komt geen joystick of menselijke operator aan te pas.

Kunstmatige intelligentie

Spot was in eerste instantie bedoeld voor gebruik op bouwplaatsen, waar hij spullen kan vervoeren op lastig begaanbare plekken. Al snel bleek Spot ook prima dienst te doen als speur- en verkenningstool. TNO praat onder meer met de KMar over de inzet van Spot voor deze doeleinden en  werkt ondertussen ook hard aan meer mogelijkheden. Zo ontwikkelen onderzoeksleider bij TNO Joris Sijs en zijn team algoritmes op basis van kunstmatige intelligentie waarmee Spot na een ramp zelfstandig een gebouw kan doorzoeken op menselijke slachtoffers. Andere wens: dat Spot straks ook een omgeving onderzoekt die hij nog niet kent. Over drie jaar zal Spot waarschijnlijk klaar zijn om chemische of petrochemische installaties te inspecteren. En misschien wordt u over vijf jaar niet aangesproken door een mens in uniform, maar door een robothond die vraagt waarom u zonder toestemming rondloopt op het terrein van het Koninklijk paleis.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bekijk hier de YouTube-video

Probleem

Productielocaties in de chemische industrie, een drugslab of een rampgebied zijn gevaarlijk voor inspecteurs of reddingswerkers. Bijvoorbeeld als zij zoeken naar slachtoffers onder puin of bij lekkages in tanks bij chemische bedrijven.

TO2-oplossing

Robot Spot, lijkend op een hond met vier poten, kan zonder gevaar voor mens en dier een gevaarlijke omgeving inspecteren. Met 360 graden zicht heeft Spot meteen in de gaten wat er om hem heen gebeurt.

Impact

Banen in de chemische en petrochemische industrie, bij defensie, de marechaussee of politie zijn veiliger als Spot taken kan overnemen. Daarnaast laat Spot zien dat robots nuttig zijn voor mensen: Spot kan de manier waarop we naar robots kijken veranderen.